Đề thi chọn học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 10 THPT Anh Sơn 2008-2009 pptx

3 408 1
  • Loading ...
1/3 trang

Thông tin tài liệu

Ngày đăng: 30/07/2014, 16:21

Trang 1 Sở GD & ĐT Nghệ An Đề Thi Chọn HSG Cấp Trường 2008 - 2009 Trường THPT Anh Sơn 1 Môn: TIẾNG ANH 10 Thời gian: 120 phút (không kể thời gian phát đề) I. PHONETICS A. Identify the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest. 01. A. machine B. school C. stomach D. chemistry 02. A. description B. question C. attraction D. information 03. A. although B. without C. thank D. these 04. A. food B. good C. tooth D. tool 05. A. heavy B. bear C. measure D. eat B. Find the word that has stressed syllable different from the others. 06. A. cartoon B. open C. paper D. answer 07. A. manage B. shortage C. village D. teacher 08. A. remain B. convenient C. volunteer D. memorable 09. A. maintain B. marine C. challenge D. device 10. A. important B. community C. organize D. diseases II. VOCABULARY - GRAMMAR A. Choose the best answer from the four choices (A, B, C, or D) to complete each sentence. 11. I am going to have my eye _______ tomorrow. A. to test B. test C. testing D. tested 12. Nobody could hear her _______ she spoke too quietly. A. so B. however C. although D. because 13. Keep silent! My father _______ in his room. A. is sleeping B. was sleeping C. has slept D. will be slept 14. I’d like to contribute _______ the school Red Cross fund. A. on B. to C. with D. for 15. Hoang Anh Tuan _______ injury to win the Olympic silver. A. recovered B. suffered C. avoided D. overcame 16. In my father’s _______, it is essential to eat vegetable every day. A. idea B. opinion C. confidence D. principle 17. He showed us the house _______ he was born A. which B. where C. in where D. in that 18. Madrid is famous _______ its pulls. A. as B. with C. for D. of 19. Life here is much easier than it _______. A. would be B. used to be C. was D. had better 20. Will you _______ after the party. A. call me off B. get me on C. take me up D. pick me up 21. Last summer, we had _______ holiday in Spain A. a two week’s B. a two – weeks C. two – week D. a two – week 22. Amy, _______ car had broken down, was in a very bad mood. A. who B. whom C. whose D. that 23. He _______ ever goes to bed before midnight. A. almost B. hardly C. nearly D. scarcely 24. He retired early_______ ill – health. A. on behalf of B. on account of C. believe D. imagine 25. You _______ better be careful not to miss the train. A. had B. would C. should D. did B. Choose the appropriate sentence from the box below to fill in each gap to complete the following conversation. Ann: Goodbye everyone! [26] Jolly: Where are you going? Ann: To Australia. [27] Jolly: When are you coming back? Ann: Well, [28] Jolly: It sounds great! [29] Ann. Thanks. [30] a. I’ll send you postcards. b. We’ve going on a two – week tour of Australia. c. I’m taking my family to visit the Great Barrier Reef d. I’m going on holiday e. Have a good time! C. Complete the passage with the suitable words from the box. preserved housed labourers outbuildings village life community fields In most of Europe, farmers’ homes and [31] __________ are generally located within a village, and tools and animals are [32] __________ there. Every morning, the farmers and farm [33] __________ leave their [34] __________ to work their land or tend their animals in distant [35] __________ and return to the village at the end of the day. Social [36] __________ is thus centripetal; that is, it is focused around the [37] __________ center, the village. Only in certain parts of Quebec has this pattern been [38] __________ in North America. III. ERROR IDENTIFICATION 39. How did you manage getting here so quickly? A. How B. did C. getting D. so Trang 2 40. Ms Baker, she spent her life working with the health and welfare of the families of worker, is an successful woman in the world. A. she B. her life C. welfare D. the 41. Because of the Lewis and Clark Expedition in 1972, the United States begin to realize the true value of the Luisiana territory. A. Because B. begin C. the true value D. territory 42. I remember to be given a toy drum on my fifth birthday. A. remember B. to be C. on D. fifth 43. You can lead a horse to water but you can't make him drinking. A. lead B. but C. make D. drinking IV. READING A. Fill in each blank with a suitable word. LOOKING FOR A JOB I finished university six month [44] __________, I’ve got a degree in business administration. I enjoyed the course very much [45] __________ I realize I should have studied a lot harder! A few of my friends have [46] __________ got full-time jobs but most, me, are still waiting [47] __________ something suitable to turn up. Meanwhile, I make sure that I keep myself busy. I look through the job advertisements [48] __________ the newspapers every day and I also ask all the people I know to tell me if they hear of any vacancies [49] __________ they work . What I am looking for is something challenging and I would certainly be happy to move to another city or even work abroad for a while. The [50] __________ is not so important at this stage, provided I earn enough to live on, because I don’t want to continue [51] __________ to depend on my parents , although they are [52] __________ generous to me . At the moment, I’m working in a nearby restaurant two evenings [53] __________ week, washing up and generally helping out, which brings a little money . The other people working there are very friendly, and many of them are in the same [54] __________ as me, so we have lots of to talk [55] __________. B. Choose the words or phrases that best complete this passage. Earlier this morning when some classmates and I were [56] _______ basketball in the park near our school, it suddenly began to rain [57] _______. We immediately grabbed our basketball and ran for shelter. At first we stood together under a tree [58] _______ then it began to thunder. Peter told us that it was [59] _______ to stay under a tree in a rainstorm, [60] _______ when there is lighting, so we ran to a nearby store to wait [61] _______ the rain stopped. From [62] _______ we were standing, we could see that the [63] _______ was empty. Before the rain had started, there had been people everywhere but now [64] _______ was playing basketball or football or doing [65] _______ or sitting on the park [66] _______ reading the morning papers or chatting with their friends. We stood in the [67] _______ of the store for nearly twenty minutes before the rain finally stopped and the sun came [68] _______ again from behind the clouds. Within a few minutes the park was [69] _______ of people again but now the air was cooler and big [70] _______ of rainwater could be seen everywhere. 56. A. hitting B. kicking C. playing D. throwing 57. A. greatly B. heavily C. severely D. very big 58. A. and B. so C. but D. yet 59. A. danger B. in danger C. a danger D. dangerous 60. A. specially B. especially C. mostly D. chiefly 61. A. for B. until C. when D. as 62. A. here B. where C. there D. place 63. A. park B. place C. rain D. shelter 64. A. nobody B. none C. no people D. somebody 65. A. exercise B. nothing C. breathing. D. jogging 66. A. chairs B. sofas C. stools D. benches 67. A. doorway B. door C. gate D. window 68. A. back B. up C. out D. down 69. A. filled B. full C. crowded D. plenty 70. A. ponds B. puddles C. reservoirs D. springs C. Read the passage carefully and choose the correct answers. They called New York “the Big Apple”. Maybe it is not exactly like an apple, it’s certainly very big. There are too many people, that’s the problem. The streets are always full of car and trucks, you can never find a place to park. If you have enough money, you can take a taxi. New York cabs are yellow. They look all the same. But the drivers are very different. Some were born and raised in New York, but many are newcomers to the United States. A few drive slowly, but most go very very fast. Cab driving is difficult job. It can be dangerous too. Thieves often try to steal the drivers’ money. Drivers sometimes get hurt. If you don’t want to take a taxi, you can go by bus or you can take the subway. The subway is quick and it’s cheap, but parts of it are old and dirty. Lights don’t always work and there are often fire on the track. On some subway lines, there are new, clean, silver trains. But you can’t see the color of the old trains easily. There is too much dirt and too much graffiti, inside and out side. Trang 3 71. What is the problem in New York ? A. it has too many aples B. it is too big C. it looked like an apple D. it is too crowded 72. What does a cab mean ? A. a truck B. a bus C. a taxi D. It is too crowded 73. Cab drivers in New York _______ A. can be dangerous B. look the same C. can be attacked by thieves D. were all born in New York 74. The world “track” can best be replaced by _______. A. roadway B. station C. light bulb D. train 75. Subways in New York _______. A. are quick but dirty B. have no lights C. are clothes D. often cause fires V. WRITING A. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first. 76. When did you last ride a bike? » How long 77. The trip was so interesting that we couldn’t forget it. » It 78. “Don’t forget to go to the supermarket after work.” » He reminded 79. How many books did they buy yesterday? » How many books 80. I'm sorry I didn’t go to University » I regret 81. He prefers plain water to coffee. » He’d rather 82. Although he wasn’t experienced, he got the job. » Despite 83. She didn’t say a word as she left the room. » She left the room 84. They are going to repair my car tomorrow. » I am going to have 85. You can’t travel on this train if you don’t have a reservation. » Unless B. Composition: Write a paragraph to tell about your recent journey (no more than 150 words) Sở GD & ĐT Nghệ An Đề Thi Chọn HSG Cấp Trường 2008 - 2009 Trường THPT Anh Sơn 1 Môn: TIẾNG ANH 10 ANSWER KEY I. PHONETICS (10 points) 01. A 02. B 03. C 04. B 05. D 06. A 07. A 08. C 09. C 10. C II. VOCABULARY - GRAMMAR (28 points) A. 11. D 12. D 13. A 14. B 15. D 16. B 17. B 18. C 19. B 20. D 21. D 22. C 23. B 24. B 25. A B. 26. D 27. C 28. B 29. E 30. A C. 31. outbuildings 32. housed 33. labourers 34. village 35. fields 36. life 37. community 38. preserved III. ERROR IDENTIFICATION (5 points) 39. C 40. A 41. B 42. B 43. D IV. READING (32 points) A. 44. ago 45. although 46. already 47. for 48. in 49. where 50. salary 51 . having 52. very 53. a / per 54. situation 55. about B. 56. C 57. B 58. C 59. C 60. B 61. B 62. B 63. A 64. A 65. A 66. D 67. A 68. C 69. B 70. B C. 71. D 72. C 73. C 74. A 75. A V. WRITING A. (10 points) 76. How long is it since you rode the bike? 77. It was such an interesting trip that we couldn’t forget it. 78. He reminded me to go to supermarket after work. 79. How many books were bought yesterday? 80. I regret not going to University. 81. He’d rather plain water than coffee. 82. Despite his inexperience, he got the job. 83. She left the room without saying a word. 84. I am going to have my car repaired tomorrow. 85. Unless you have a reservation you can’t travel on this train. B. (15 points) + Useful language: spelling, vocabulary, connectors (5 points) + Grammar: tense (past tense), structures (5 points) + Content: creative, understandable (5 points) . Trang 1 Sở GD & ĐT Nghệ An Đề Thi Chọn HSG Cấp Trường 2008 - 2009 Trường THPT Anh Sơn 1 Môn: TIẾNG ANH 10 Thời gian: 120 phút (không kể thời gian phát đề) I. PHONETICS A. Identify the word. HSG Cấp Trường 2008 - 2009 Trường THPT Anh Sơn 1 Môn: TIẾNG ANH 10 ANSWER KEY I. PHONETICS (10 points) 01. A 02. B 03. C 04. B 05. D 06. A 07. A 08. C 09. C 10. C II. VOCABULARY - GRAMMAR (28. travel on this train if you don’t have a reservation. » Unless B. Composition: Write a paragraph to tell about your recent journey (no more than 150 words) Sở GD & ĐT Nghệ An Đề Thi Chọn HSG
- Xem thêm -

Xem thêm: Đề thi chọn học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 10 THPT Anh Sơn 2008-2009 pptx, Đề thi chọn học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 10 THPT Anh Sơn 2008-2009 pptx, Đề thi chọn học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 10 THPT Anh Sơn 2008-2009 pptx

Gợi ý tài liệu liên quan cho bạn

Nhận lời giải ngay chưa đến 10 phút Đăng bài tập ngay