IT training top 700 english question

288 7 0
  • Loading ...
1/288 trang
Tải xuống

Thông tin tài liệu

Ngày đăng: 05/11/2019, 14:34

yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 10 yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 B A different layout, which had been patented by August Dvorak in 1936, was shown to be much faster C The QWERTY design (patented by Christopher Sholes in 1868 and sold to Remington in 1873) aimed to solve a mechanical problem of early typewriters D Yet the Dvorak layout has never been widely adopted, even though (with electric typewriters and then PCs) the anti jamming rationale for QWERTY has been defunct for years E When certain combinations of keys were struck quickly, the type bars often jammed a) BDACE b) ADECB c) BCDEA d) CAEBD e) CEABD Direction (Q 651-660): In each of the questions below, five sentences are given which are denoted by A), B), C), D) and E) By using all the five sentences you have to frame a meaningful paragraph The correct order of the sentences is your answer Choose from the five alternatives the one having the correct order of sentences and mark it as your answer 651) A Experts such as Larry Burns, head of research at GM, reckon that only such a full hearted leap will allow the world to cope with the mass motorization that will one day come to China or India B But once hydrogen is being produced from biomass or extracted from underground coal or made from water, using nuclear or renewable electricity, the way will be open for a huge reduction in carbon emissions from the whole system C In theory, once all the bugs have been sorted out, fuel cells should deliver better total fuel economy than any existing engines D That is twice as good as the internal combustion engine, but only five percentage points better than a diesel hybrid E Allowing for the resources needed to extract hydrogen from hydrocarbon, oil, coal or gas, the fuel cell has an efficiency of 30 % a) CEDBA b) CEBDA c) AEDBC d) ACEBD e) BEDCA 652) A Who can trace to its first beginnings the love of Damon for Pythias, of David for Jonathan, of Swan for Edgar? B Similarly with men C There is about great friendships between man and man a certain inevitability that can only be compared with the ageold association of ham and eggs D One simply feels that it is one of the things that must be so E No one can say what was the mutual magnetism that brought the deathless partnership of these wholesome and palatable foodstuffs about a) ACBED b) CEDBA c) ACEBD d) CEABD e) EADBC 653) A Call it the third wave sweeping the Indian media www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 274 yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 B Now, they are starring in a new role, as suave dealmakers who are in a hurry to strike alliances and agreements C Look around and you will find a host of deals that have been inked or are ready to be finalized D Then the media barons wrested back control from their editors, and turned marketing warriors with the brand as their missile E The first came with those magnificent men in their mahogany chambers who took on the world with their mighty fountain pens a) ACBED b) CEBDA c) CAEBD d) AEDBC e) BDEAC 654) A I am much more intolerant of a human being’s shortcomings than I am of an animal’s, but in this respect I have been lucky, for most of the people I have come across have been charming B Then you come across the unpleasant human animal—the District Officer who drawled, “We chaps are here to help you chaps,’ and then proceeded to be as obstructive as possible C In these cases of course, the fact that you are an animal collector helps; people always seem delighted to meet someone with such an unusual occupation and go out of their way to assist you D Fortunately, these types are rare, and the pleasant ones I have met more than compensated for them—but even so, I think I will stick to animals E When you travel round the world collecting animals you also, of necessity, collect human beings a) EACBD b) ABDCE c) ECBDA d) ACBDE e) BACED 655) A It involves the configuration of a tailored value chain that enables a company to offer unique value B Having a strategy is a matter of discipline; it requires a strong focus on profitability and a willingness to make tough tradeoffs in choosing what not to C Strategy goes far beyond the pursuit of best practices D A company must stay the course even during times of upheaval, while constantly improving and extending its distinctive positioning E When a company’s activities fit together as a self-reinforcing system, any competitor wishing to imitate a strategy must replicate the whole system a) ACEDB b) CBDEA c) DCBEA d) ABCED e) BDCAE 656) A This fact was established in the 1730s by French survey expeditions to Equador near the Equator and Lapland in the Arctic, which found that around the middle of the earth the arc was about a kilometer shorter B One of the unsettled scientific questions in the late 18th century was the exact nature of the shape of the earth C The length of one-degree arc would be less near the equatorial latitudes than at the poles D One way of doing that is to determine the length of the arc along a chosen longitude or meridian at onedegree latitude separation www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 275 yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 E While it was generally known that the earth was not a sphere but an ‘oblate spheroid’, more curved at the equator and flatter at the poles, the question of ‘how much more’ was yet to be established a) BECAD b) BEDCA c) EDACB d) EBDCA e) ADBCE 657) A If caught in the act, they were punished, not for the crime, but for allowing themselves to be caught another lash of the whip B The bellicose Spartans sacrificed all the finer things in life for military expertise C Those fortunate enough to survive babyhood were taken away from their mothers at the age of seven to undergo rigorous military training D This consisted mainly of beatings and deprivations of all kinds like going around barefoot in winter, and worse, starvation so that they would be forced to steal food to survive E Male children were examined at birth by the city council and those deemed too weak to become soldiers were left to die of exposure a) BECDA b) ECADB c) BCDAE d) ECDAB e) EDACB 658) A Both parties use capital and labour in the struggle to secure property rights B The thief spends time and money in his attempt to steal (he buys wire cutters) and the legitimate property owner expends resources to prevent the theft (he buys locks) C A social cost of theft is that both the thief and the potential victim use resources to gain or maintain control over property D These costs may escalate as a type of technological arms race unfolds E A bank may purchase more and more complicated and sophisticated safes, forcing safecrackers to invest further in safecracking equipment a) ABCDE b) CABDE c) ACBED d) CBEDA e) BCADE 659) A Since then, intelligence tests have been mostly used to separate dull children in school from average or bright children, so that special education can be provided to the dull B In other words, intelligence tests give us a norm for each age C Intelligence is expressed as intelligence quotient, and tests are developed to indicate what an average child of a certain age can do: what a 5-year-old can answer, but a 4-year-old cannot, for instance D Binet developed the first set of such tests in the early 1900s to find out which children in school needed special attention E Intelligence can be measured by tests a) CDABE b) DECAB c) EDACB d) CBADE e) BADCE 660) A Similarly, turning to caste, even though being lower caste is undoubtedly a separate cause of disparity, its impact is all the greater when the lower-caste families also happen to be poor www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 276 yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 B Belonging to a privileged class can help a woman to overcome many barriers that obstruct women from less thriving classes C It is the interactive presence of these two kinds of deprivation—being low class and being female—that massively impoverishes women from the less privileged classes D A congruence of class deprivation and gender discrimination can blight the lives of poorer women very severely E Gender is certainly a contributor to societal inequality, but it does not act independently of class a) EABDC b) EBDCA c) DAEBC d) BECDA e) ADEBC Direction (Q 661-670): In each of the questions below, four sentences are given which are denoted by A), B), C) and D) By using all the four sentences you have to frame a meaningful paragraph The correct order of the sentences is your answer Choose from the five alternatives the one having the correct order of sentences and mark it as your answer 661) A It also gives rise to a feeling of animosity among the different sections of the society B In a democratic system, frequent use of power is never desirable, be it on the part of government or the people C Therefore, citizens should never resort to violent ways and means in democracy, though they have the right to oppose the government D It destroys the stability and security in public life a) DBAC b) BDAC c) BDCA d) DACB e) DCBA 662) A The facts speak for themselves so, they need exposition only, not demonstration B At the present moment, it is widely recognized that India holds the balance in the world-wide competition between rival ideologies C It is not, of course, only in geographical sense that India is in a key position D India’s key position simply needs pointing out a) DACB b) CDAB c) BCDA d) BDAC e) DABC 663) A The peasant, the shoemaker, the sweeper and such other lower classes of India have much greater capacity for work and self-reliance than you B Remember that the nation lives in the cottage C They are producing the entire wealth of the land without a word of complaint D This process of production is going through long ages a) BDAC b) BDCA c) DCBA d) BACD e) ADCB 664) A Recovery was given inadequate attention and consequently some banks’ branches regularly incurred heavy losses and their parent bodies had to bail them out www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 277 yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 B As a result, banks indulged in extensive lending to borrowers who had little or no potential to make repayments C To fulfill the social objectives laid down by the masters of nationalization, banks were asked to lend to identify priority sectors D 1992-93 results showed that the loss making branches of public sector banks increased from 10,000 to 13,000 and the quantum of losses showed at Rs 3,369 crores a) BACD b) DABC c) CBAD d) BCAD e) CDBA 665) A Now under liberated economy, they are learning to compete domestically and globally B In India, corporations, until recently achieved success by avoiding competition, using protected and regulated domestic markets C The trend is irreversible D Business leaders are preparing themselves to meet competitive challenges, and to avoid being swept away a) ABDC b) BDCA c) BDAC d) CDBA e) BADC 666) A But categorization schemes are not always helpful in determining what one can with or about organisational culture B Much of the literature on organisational cultures is focused on categorising the types of cultures C It has taken the understanding of corporate culture far beyond what used to be called the informal organisation D This literature is both interesting and informative a) BDAC b) BADC c) BCDA d) DABC e) DBAC 667) A Much of the argument, which goes on around the alternative solution, occurs because people hold different perceptions of the problem B One of the reasons that Japanese managers are perceived as making superior decisions as compared to Western managers is that they spend a great deal of effort and time determining that the problem is correctly defined C Unfortunately, too often in the west, managers assume that the initial definition of the situation is correct D Up to half of the time in meetings is spent in asking “Is this the real problem”? a) BDCA b) BCDA c) CBDA d) ACDB e) ABCD 668) A Such a system will help to identify and groom the executives for the positions of strategists B Evaluation of performance is more often than not done for the purpose of reward or punishment for the past performance C They must become an integral part of the executive evaluation system www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 278 yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 D Even where the evaluation system is for one’s promotion to assume higher responsibilities, it rarely includes items that are a key for playing the role of strategists effectively, e.g., the skills for playing the role of change agent and creative problem solving a) DBAC b) DCBA c) ABCD d) BDCA e) CDBA 669) A This feeling of an extensive group gives rise to a fellow feeling, a feeling of brotherhood amongst the citizens B This feeling takes up beyond the bounds of family, caste, religion as well as region and helps us to develop a broad perspective that all of us together constitute an extensive group called ‘the nation’ C National integration is the feeling among all the citizens of a country that they all are part of one nation D We not, then, limit our thinking to our own caste or religion but think about all our fellow citizens a) CDAB b) CABD c) CDBA d) CBDA e) CBAD 670) A Finally, the bureaucratic organisation took over from the pioneering enterprise B The nineteenth century was the age of entrepreneur, the self-made man C Thoughtful business administration took over from action centered business entrepreneurship D In the twentieth century, the rational executive took command a) DBAC b) CABD c) BDCA d) BCDA e) DBAC Direction (Q 671-680): In the following items, each passage consists of six sentences The first sentence (S1) and the final sentence (S6) are given The middle four sentences in each have been removed and jumbled up These are labeled as A), B), C) and D) You are required to find out the proper sequence of the four sentences from the five alternatives 671) S1: Discussions on drug addiction should also be concerned with the vast majority of people who are not addicts A) What makes him dangerous is the desperate need for money to buy the next dose B) Their homes and lives are insecure because our narcotics laws drive such people to crime C) Drugs are available only in an illegal black market D) The drug addict is almost never dangerous when he is under the influence of drugs S6: The costs are stupendous, and this is what drives the addict to steal, rob and even kill a) DBAC b) BDAC c) BDCA d) DACB e) DCBA 672) S1: Many doctors flatly refused to believe Jenner when he announced that he had found a preventive against smallpox A) Some of the ‘vacca’ used by Jenner were not pure and some harms were done; but when supplies of pure vaccine were available, the practice of vaccinating spread all over England and from England to other countries www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 279 yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 B) The Latin word for cow is ‘vacca’; it is the root from which the word vaccination was formed C) They declared vaccination to be a dangerous practice D) But the dread of smallpox was in everybody’s heart, and people flocked to Jenner to be vaccinated S6: We hardly hear of outbreaks of smallpox now a) ADCB b) CABD c) BCAD d) DCBA e) CDBA 673) S1: The sky was already full of rusting wings A) The house above the world had its huge bay-windows through which one could see the horizon from one edge to the other B) Then he suddenly swam back to land and clambered up the winding path to his house C) But when Jean stepped into the still lusterless water, he seemed to be swimming in an indeterminate darkness until he saw the streaks of red and gold over the horizon D) After a great deal of panting he reached a little gate, pushed it open and climbed a stairway S6: Here, no one complained of exhaustion; everyone had his joy to conquer, every day a) CBDA b) BCAD c) ADBC d) DACB e) ACBD 674) S1: Fortunately, it is as yet only through fantasy that we can see what the destruction of the scholarly and scientific disciplines would mean to mankind A) The ability of the man of disciplined mind to direct this power effectively upon problems for which he has not specifically trained is proved by examples without number B) The sheer power of disciplined thought is revealed in practically all the great intellectual and technological advances which the human race has made C) The real evidence for the value of liberal education lies in history and in the biographies of men who have met the valid criteria of greatness D) From history we can learn what their existence has meant S6: These support overwhelmingly the claim of liberal education that it can equip a man with fundamental powers of decision and action, applicable not only to boy-girl relationship, to tinkering hobbies, or to choosing the family dentist, but to all the great and varied concerns of human life not least, those that are unforeseen a) ACBD b) DCAB c) DBAC d) BDCA e) CADB 675) S1: The art of growing old is one which the passage of time has forced upon my attention A) Psychologically there are two dangers to be guarded against in old age One of these is undue absorption in the past B) It does not to live in memories, in regrets for the good old days www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 280 yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 C) This is not always easy; one’s past is a gradually increasing weight D) One’s thoughts must be directed to the future S6: The other thing to be avoided is clinging to youth on the hope of sucking vigor from its vitality a) DBCA b) CBDA c) BDAC d) ABDC e) ADCB 676) S1: It is said that ideas are explosive and dangerous; to allow them unfettered freedom is, in fact, to invite disorder A) It is impossible to draw a line round dangerous ideas, and any attempt at their definition involves monstrous folly B) But, to this position, there are at least two final answers C) For disorder is not a habit of mankind D) If views, moreover, which imply disorder, are able to disturb the foundations of the state, there is something supremely wrong with the governance of the state S6: We cling so eagerly to our accustomed ways that, as even Burke insisted; popular violence is always the outcome of a deep popular sense of wrong a) DABC b) BDCA c) CADB d) ACBD e) BADC 677) S1: The psychological causes of unhappiness, it is clear, are many and various; but all have something in common A) A man may feel so completely thwarted that he seeks no form of satisfaction, but only distraction and oblivion B) There is, however, a further development which is very common in the present day C) The typical unhappy man is one who, having been deprived in youth of some normal satisfaction, comes to value this one kind of satisfaction more than any other, and has therefore given to his life a one-side direction, together with a quite undue emphasis upon the achievement as opposed to the activities connected with it D) He then becomes a devotee of ‘pleasure’ This is to say, he seeks to make life bearable by becoming less alive S6: Drunkenness, for example, is temporary suicide – the happiness that it brings is merely negative, a momentary cessation of unhappiness a) ABDC b) DACB c) CBAD d) BDCA e) ACDB 678) S1: The world is very full of people-appallingly-full, it has never been so full before, and they are all tumbling over each other A) The other way is much less thrilling, but it is on the whole the way of the democracies, and I prefer it www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 281 yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 B) Most of these people one doesn’t know and some of them one doesn’t like C) Well, what is one to do? There are two solutions One of them is the Nazi solution D) If you don’t like people, kill them, banish them, and segregate them S6: If you don’t like people, put up with them as well as you can; don’t try to love them; you can’t, you’ll only strain yourself But try to tolerate them a) ADBC b) DABC c) BCAD d) BCDA e) ACDB 679) S1: We should preserve nature to preserve life and beauty A) A beautiful landscape, full of green vegetation, will not just attract our attention but will fill us with infinite satisfaction B) Man will perish without Nature, so modern man should continue this struggle to save plants, which give us oxygen, from extinction C) In a few places, some Natural reserves are now being carved out to avert the danger of destroying Nature completely D) Unfortunately, because of modernization, much of nature is now yielding to towns, roads and industrial areas S6: Moreover, Nature’s essential to man’s health a) ADCB b) CABD c) BCAD d) DCBA e) CDBA 680) S1: In nearly all human populations a majority of individuals can taste the artificially synthesized chemical phenylthiocarbamide (PTC) A) Among European populations 90% of individuals have a sticky yellow variety rather than a dry, gray one, whereas in northern China these numbers are approximately the reverse Perhaps like PTC variability, cerumen variability is an incidental expression of something more adaptively significant B) A somewhat more puzzling human polymorphism is the genetic variability in earwax, or cerumen, which is observed in two varieties C) That this polymorphism is observed in non-human primates as well indicates a long evolutionary history which, although obviously not acting on PTC, might reflect evolutionary selection for taste discrimination of other, more significant bitter substances, such as certain toxic plants D) However, the percentage varies dramatically from as low as 60% in India to as high as 95% in Africa www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 282 yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 S6: Indeed, the observed relationship between cerumen and odorous bodily secretions, to which non-human primates and, to lesser extent humans, pay attention suggests that during the course of human evolution genes affecting body secretions, including cerumen, came under selective influence a) ACBD b) DCAB c) DBAC d) BDCA e) CADB Direction (Q 681-690): In each of the questions below, four sentences are given which are denoted by A), B), C) and D) By using all the four sentences you have to frame a meaningful paragraph The correct order of the sentences is your answer Choose from the five alternatives the one having the correct order of sentences and mark it as your answer 681) A The situations in which violence occurs and the nature of that violence tends to be clearly defined at least in theory, as in the proverbial Irishman’s question: ‘Is this a private fight or can anyone join in?’ B So the actual risk to outsiders, though no doubt higher than our societies, is calculable C Probably the only uncontrolled applications of force are those of social superiors to social inferiors and even here there are probably some rules D However binding the obligation to kill, members of feuding families engaged in mutual massacre will be genuinely appalled if by some mischance a bystander or outsider is killed a) DABC b) ACDB c) CBAD d) DBAC e) BACD 682) A The likelihood of an accident is determined by how carefully the motorist drives and how carefully the pedestrian crosses the street B An accident involving a motorist and a pedestrian is such a case C Each must decide how much care to exercise without knowing how careful the other is D The simplest strategic problem arises when two individuals interact with each other, and each must decide what to without knowing what the other is doing a) ABCD b) ADCB c) DBCA d) DBAC e) BDCA 683) A In rejecting the functionalism in positivist organization theory, either wholly or partially, there is often a move towards a political model of organization theory B Thus the analysis would shift to the power resources possessed by different groups in the organization and the way they use these resources in actual power plays to shape the organizational structure C At the extreme, in one set of writings, the growth of administrators in the organization is held to be completely unrelated to the work to be done and to be caused totally by the political pursuit of self-interest D The political model holds that individual interests are pursued in organizational life through the exercise of power and influence a) DBCA b) CBAD c) ADBC d) ABDC e) BADC 684) A Group decision making, however, does not necessarily fully guard against arbitrariness and anarchy, for individual capriciousness can get substituted by collusion of group members www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 283 yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 B Nature itself is an intricate system of checks and balances, meant to preserve the delicate balance between various environmental factors that affect our ecology C In institutions also, there is a need to have in place a system of checks and balances which inhibits the concentration of power in only some individuals D When human interventions alter this delicate balance, the outcomes have been seen to be disastrous a) CBAD b) BCAD c) CABD d) DCAB e) BDCA 685) A He was bone-weary and soul-weary, and found himself muttering, “Either I can’t manage this place, or it’s unmanageable.” B To his horror, he realized that he had become the victim of an amorphous, unwitting, unconscious conspiracy to immerse him in routine work that had no significance C It was one of those nights in the office when the office clock was moving towards four in the morning and Bennis was still not through with the incredible mass of paper stacked before him D He reached for his calendar and ran his eyes down each hour, half-hour, and quarter-hour, to see where his time had gone that day, the day before, the month before a) ABCD b) CADB c) BDCA d) DCBA e) DABC 686) A With that, I swallowed the shampoo, and obtained most realistic results on the spot B The man shuffled away into the back regions to make up a prescription, and after a moment I got through on the shop telephone to the Consulate, intimating my location C Then, while the pharmacist was wrapping up a six-ounce bottle of the mixture, I groaned and inquired whether he could give me something for acute gastric cramp D I intended to stage a sharp gastric attack, and entering an old-fashioned pharmacy, I asked for a popular shampoo mixture, consisting of olive and flaked soap a) DCBA b) DACB c) BDAC d) BCDA e) ABDC 687) A The two neighbours never fought each other; we therefore tracked 268 intruder males until we saw them fighting a resident male B Fights involving three male fiddler crabs have been recorded, but the status of the participants was unknown C They pushed or grappled only with the intruder D We recorded 17 cases in which a resident that was fighting an intruder was joined by an immediate neighbour, an ally a) DACB b) DBAC c) BDCA d) BCDA e) BDAC 688) A Representative democracy is a messy business, and a CEO of the White House does not like a legislature of second guessers and time wasters B He felt justified in bypassing Congress altogether on a variety of moves www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 284 yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 C Bush felt he had a mission to restore power to the presidency D Bush was not fighting just the democrats; at times he was fighting the entire Congress a) CADB b) DBAC c) CADB d) CDBA e) ADBC 689) A As officials, their vision of a country shouldn’t run too far beyond that of the local people with whom they have to deal B Ambassadors have to choose their words; they a specialized job and it is necessary for them to live ceremonial lives C To say what they feel they have to say, they appear to be denying or ignoring part of what they know D So, with ambassadors as with other expatriates in black Africa, there appears at a first meeting a kind of ambivalence a) BCDA b) BDAC c) BADC d) BCDA e) BDCA 690) A Passivity is not, of course, universal B In areas where there are no lords or laws, or in frontier zones where all men go armed, the attitude of the peasantry may well be different C So indeed it may be on the fringe of the unsubmissive D However, for most of the soil-bound peasants the problem is not whether to be normally passive or active, but when to pass from one state to another a) BDAC b) CDAB c) DBAC d) ABCD e) CBAD Direction (Q 691-700): In each of the questions below, four sentences are given which are denoted by A), B), C) and D) By using all the four sentences you have to frame a meaningful paragraph The correct order of the sentences is your answer Choose from the five alternatives the one having the correct order of sentences and mark it as your answer 691) A However, organized attempts to promote foreign trade were made only after Independence, particularly with the onset of economic planning B The origin of India’s foreign trade can be traced back to the age of the Indus Valley civilization C During that period, India was a supplier of food stuffs and raw materials to England and an importer of manufactured goods D But the growth of foreign trade gained momentum during the British rule a) ABDC b) DACB c) CBAD d) BDCA e) ACDB 692) A The United Nations was set up 70 years ago to save future generations from the scourge of war B Preferably, assessments are best when undertaken by those who are not themselves camp followers and cheerleaders www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 285 yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 C While it has arguably succeeded in preventing another great war, its track record on peace and security has not always been stellar D Assessments on the vitality, durability and success of diplomacy in any year — including 2015 — are best carried out away from high-decibel levels and cantankerous TV anchors a) ADBC b) DABC c) BCAD d) BCDA e) ACDB 693) A Under investment in libraries, information technology, laboratories, and classrooms make it very difficult to provide top quality instruction or engage in cutting-edge research B The rises in the number of part-time teachers and freeze on new full time appointments in many places have affected morale in the academic profession C At many of them, politics has introduced into campus life, influencing academic appointments and decisions across levels D India’s colleges and universities, with just a few expectations, have become large, under unfounded, ungovernable institutions a) ACBD b) DCAB c) CBAD d) BDCA e) CADB 694) A Result: consumer goods companies, retail chains and banks which were having a free run, alluring and exploiting gullible customers will have to be more transparent and rationale while doing business B The biggest move, of course, was the ban on zero per cent interest EMI’s (equated monthly installments) C The RBI recently put an end to several unfair practices in retail banking through a series of customer friendly circulars to commercial banks and credit card companies D The RBI comes just weeks before the onset of the festival season, and much to the chagrin of retail players a) CADB b) DACB c) ADBC d) BDCA e) ACDB 695) A Just as implementation is the touchstone for planning, people’s participation is the centerpiece in rural development B Rural development in India has witnessed several changes over the years in its emphasis, approaches, strategies and programmes C Rural development can be richer and more meaningful only through the participation of clienteles of development D It has assumed a new dimension and perspective as a consequence a) ABDC b) DACB c) BDCA d) CABD e) ACDB 696) A Ironically, as globalization and the Internet have in some sense erased geographic boundaries, xenophobic tendencies are only growing more pronounced in various pockets all around the world B The tragic shooting at Orlando, and Brexit exemplify how intolerance and divisiveness are spreading their tentacles across either side of the Atlantic C Recent events in the news suggest that the world is growing more insular and polarized www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 286 yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 D Closer home, the racial attacks against Africans in Delhi suggest that India, despite its rich diversity and famed hospitality, also harbors deep prejudices a) CBDA b) BCAD c) ADBC d) DACB e) ACBD 697) A Most traditional organizations have accepted, in theory at least, that they must either change or die B Even giants such as eBay, Amazon.com, and America Online recognize that they need to manage the changes associated with rapid entrepreneurial growth C Despite some individual successes, however, change remains difficult to pull off, and few companies manage the process as well as they would like D The new economy has ushered in great business opportunities-and great turmoil a) ABDC b) DACB c) BDCA d) CABD e) DABC 698) A Buying a house is the single largest financial investment an individual makes B Occasionally, deviant promoters are called to account as was the case in the detention of Unitech’s promoters C Yet, in India this act is fraught with risk and individuals depend on weak laws for justice D This incident shows up the fallout of an absence of proper regulation to cover contracts between buyers and real estate promoters a) DABC b) BDCA c) CADB d) ACBD e) BADC 699) A The top managements of the four banks are in the process of preparing a blueprint that would explain the rationale for absorbing one or two entities, said the people cited above, none of whom wanted to be named B India’s banking sector may be getting ready for a wave of consolidation as the country tries to build institutions of world class proportions C Four big state run banks – State Bank of India, Punjab National Bank, Bank of Baroda and Bank of India – have already begun on exercise to identify takeover targets to gain access to franchises that would augment their capabilities, said three top bankers familiar with the move D Employees at these state run banks are engaged in the exercise after Finance Minister Arun Jaitley gave the lenders the go-ahead to decide how they would strategiese to remain relevant in the emerging economic scenario a) ADCB b) CABD c) BCAD d) DCBA e) CDBA 700) A This may hold true although the separation line between goods and services has become quite blurred reflecting the growing service content of manufacturing and a certain tendency towards the industrialisation of parts of the service sector B Nevertheless, empirical research on FDI is still concentrated on manufacturing C The long-term trend of an increasing share of service sector FDI has accelerated over the last twenty years www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 287 yoursmahboob.wordpress.com BASE INSTITUTE – NAMAKKAL | www.ibpsguide.com | PH: 900 37 111 66 D As the basic characteristics of services and goods differ – the main specifics of services are intangibility, inseparability of production and consumption, heterogeneity, perishability and restricted ownership one would expect that the determinants of internationalisation are not the same in the two sectors a) DBCA b) CBDA c) BDAC d) ABDC e) ADCB Direction (601 to 700): VII Sentence Rearrangements: Answer Key: 601) a; 602) c; 603) e; 604) d; 605) a; 606) b; 607) d; 608) b; 609) e; 610) c; 611) d; 612) b; 613) a; 614) e; 615) d; 616) b; 617) a; 618) e; 619) c; 620) c; 621) b; 622) d; 623) a; 624) c; 625) e; 626) c; 627) b; 628) d; 629) a; 630) e; 631) c; 632) a; 633) e; 634) b; 635) d; 636) b; 637) a; 638) c; 639) d; 640) e; 641) b; 642) c; 643) a; 644) e; 645) b; 646) a; 647) d; 648) c; 649) d; 650) e; 651) a; 652) b; 653) d; 654) a; 655) e; 65) b; 65) a; 658) b; 659) c; 660) b; 661) b; 662) c; 663) d; 664) c; 665) e; 666) a; 667) b; 668) d; 669) e; 670) c; 671) b; 672) e; 673) a; 674) c; 675) d; 676) e; 677) c; 678) d; 679) a; 680) b; 681) a; 682) d; 683) c; 684) e; 685) b; 686) a; 687) e; 688) b; 689) c; 690) d; 691) d; 692) e; 693) b; 694) a; 695) c; 696) a; 697) e; 698) d; 699) c; 700) b; www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com Click Here to Download our “BenchMark” Android App 288 ... one-of-its-kind b) But, this field is not as mundane as it sounds and has a plethora of options to choose from c) Retail management courses in India have also gained huge popularity d) It requires... government’s move to include private players in data analysis has been highly criticized by the opposition c) It has to be kept in mind that, even today, there are several private sector players... data d) But to improve the quality of data analysis of tax, it is important to include private sector e) Data leaks cannot be fully restricted, but this should not stop the government from including
- Xem thêm -

Xem thêm: IT training top 700 english question , IT training top 700 english question

Gợi ý tài liệu liên quan cho bạn